maanantai 31. maaliskuuta 2014

Kastemalja

Selailin vanhoja valokuvia ja sieltä löysin nämä pari muistorikasta kuvaa pienten lastenlasteni ristiäisistä. Pappa sai syntymäpäivänään  lahjaksi upean hopeisen vadin, jossa on kauniin sininen emaloitu sisäosa. Vain vähän aikaisemmin oli kaksi ensimmäistä lastenlasta syntynyt ja kastejuhlat olivat juuri tulossa. Tätä hopeamaljaa päätettiin sitten käyttää molemmissa ristiäisissä. Kun vielä ostettiin kastepöydän kukat maljan väriin ja muotoon sopiviksi, tuli näistä asetelmista aivan upeat, kuin lähdevesi kukkien keskellä. Myöhemmin kaksi pienempää pikkuveljeäkin on kastettu tässä samaisessa maljassa. Vein näiden juhlien jälkeen maljan vielä kaiverrettavaksi ja nyt sen pohjassa on papan nimen ja vuosipäivän ohella kunkin pikkupojan (4) nimet ja kastepäivät.


lauantai 29. maaliskuuta 2014

Mummun työkalupakit

Minulla on kaksi työkalupakkia, jotka eivät kuitenkaan sisällä ruuveja eikä muitakaan miesten työkaluja. Toisen pakin sisältö on hyvinkin naisellinen, korujen tekoon sopivia tarveaineita, kuten helmiä ja lankaa.

Toisen sisältönä on joukko erilaisia pensseleitä ja lukuisia, likaisia öljyvärituubeja. Nämä työkalupakit ovat todella käytännöllisiä ja jostain pitäisi vielä löytyä sopiva malli langoille ja puikoille ym. käsityötarvikkeille.








tiistai 25. maaliskuuta 2014

Lautasliinat

Ostelen lautasliinoja aina, kun näen kauniin paketin. Niitä on lukuisia malleja kaapissani, niin kaupungissa kuin maalla ja merelläkin. Pidän kauniista kattauksista ja siihen luonnollisesti kuuluu väreihin ja vuodenaikaan sopiva lautasliina. Näitä tuon aina myös ulkomaanmatkoilta. Matkalaukussa mahtuvat pieneen tilaan ja ovat kevyitä, eivätkä mene rikki. Lautasliinat ovat myös mukavia pikkutuliaisia.  





sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Papan paloauto

Pappa on vuosia sitten hankkinut itselleen oman paloauton. Sillä ei kuitenkaan saa leikkiä, pikkupoikien harmiksi. Hyvä, kun mummu saa pölyjä pyyhkiä. Tämä auto sisältää viskiä! Sitä ei saa avata eikä tietenkään nauttia, paloauto onkin  keräilypullo.



perjantai 21. maaliskuuta 2014

Kylvöä odotellessa

Odotan jo kovasti hetkeä, jolloin saa laittaa sormet multaan. Kukkaruukut ovat jo valmiina ja osa siemenistäkin on hankittuna. Osan hyötykasveista, kuten tomaatit, ostan taimina ja osan laitan heti säiden tarpeeksi lämmittyä suoraan maahan. Muutamia kukkia ja hyötykasveja idätän itse. Vien ateljeehen pienen muovikasvihuoneen ja se täytetään idätysruukuilla. Viime vuonna aloitin vasta huhti- toukokuun vaihteessa ja taidan tehdä samoin tänäkin vuonna.




keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Vaalenpunaista

Kyllä kukat ovat kauniita ! Nämä liljat olivat ostohetkellä vielä aivan nupussa, mutta kotona olen saanut ihailla niiden aukeamista ja loistoa. Värikin on hieno vaaleanpunainen!

Vaaleanpunainen lilja

Vaaleanpunainen lilja

Vaaleanpunainen lilja


maanantai 17. maaliskuuta 2014

Piironki no 2


Esittelin jo aiemmin vierastalon toisen alakerran huoneen piirongin. Tämä kuvassa oleva on toisessa makuuhuoneessa. Molemmat ovat samantyyppisiä klaffipiironkeja, joihin saa mukavasti laitettua monenmoista tavaraa, niin pientä kuin vähän suurempaakin. Tämän piirongin päällä on vanha radio 70-luvulta ja samalta ajalta keraaminen säästöpossu sekä maapallolamppu. Hyllylle sopivat vielä lasten satukirjat, nekin samalta aikakaudelta. Edessä olevan korituolin olemme ostaneet 90-luvun alkupuolelta Ruotsin Ikeasta.

lauantai 15. maaliskuuta 2014

Lampaat

Nämä mustat lastupässit laiduntavat kaupunkiasunnossamme. Ne ovat tulleet anoppini perintönä. Hän on hankkinut ne itselleen luullakseni 1970 luvulla. Aika nykyaikaan sopivia  edelleenkin, vai kuinka ? Molemmilta  on lähtenyt toinen sarvi  ajan tuoksinassa. Olisi kiva hankkia lampaita myös mökille, ihan oikeita tarkoitan. Niistä olisi apua suuren nurmikentän hoidossa ja muutenkin mukavia seuralaisia. Niin kauan kun purjehdimme osan kesästä, niiden hankkiminen ja pitäminen  ei kuitenkaan ole mahdollista, mutta ehkäpä vielä joskus sekin aika koittaa.



torstai 13. maaliskuuta 2014

Kevätsiivous

Aurinkoinen kevätpäivä saa kummasti ryhtymään siivouspuuhiin. Liekö osansa nurkissa lymyävien "villakoirien" lisääntymisessä ja kaikkien likatahrojen esille tulossa. Kumma juttu, miten paljon talven pimeydessä onkaan pölyä ja likaa kertynyt, vaikka päivittäinkin on mielestään jotain aina siivoillut.

Onneksi olen löytänyt lähes kaikkeen siivoamiseen sopivan pesuaineen. Kerran ollessamme veneellämme eräässä satamapaikassa, tuli viereemme venekunta, jossa puhdistettiin "sitloodaa". He antoivat meille vinkin pesuaineesta ja seuraavilla venemessuilla ostimme rasian tätä ihmeainetta. Sitä se todella on (ei ole maksettu mainos), sillä voi puhdistaa liedet, kylpyhuoneet ja kaikki kovat pinnat. Kun miesväki tuskaili veneen kylkien likaisuutta ja vaikeaa puhdistusta, pyysin heitä kokeilemaan tätä pesuainetta, eikä sen jälkeen muuta ole käytettykään.

Nykyään hankimme tätä ainetta niin mökille, kaupunkiasuntoon kuin veneeseenkin. Sitä saa ostaa ainakin useilta messuilta ja erilaisista markkinatapahtumista. Myös joissain hyvin varustetuissa kaupoissa olen nähnyt vastaavanlaisia pesuaineita. Kaiken lisäksi se on myrkytön ! Universal Stone on ainakin yksi merkki, vihreässä tai oranssissa muovirasiassa.        







tiistai 11. maaliskuuta 2014

Yrttejä

Kaupunkiasunnossani eivät viherkasvit oikein viihdy, toisin on Matleenan kotona, jossa ne loistavat todella rehevinä. Yrttejä löytyy aina mummunkin keittiöstä. Suosikkejani ovat timjami, rosmariini, salvia ja basilika. Uudempia lajeja ovat laakerinlehti ja oliiviyrtti. Ostin Ikeasta kuvassa näkyviä säilytyslaatikoita, joihin saa mukavasti mahtumaan useampia kasveja samaan astiaan. Samoja laatikoita löytyy kaapeista useita, mm. mausteiden säilytykseen. Ovat todella käteviä ja niiden avulla kaapit pysyvät järjestyksessä.




sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Puukot

Tuvan seinällä on puukkokokoelma. Taitavat lähes kaikki olla lahjoja vuosien varrelta. Joukossa on kalapuukko, lappilainen puukko ja tietysti pohjalaispuukkoja. Kaikkein arvokkain on  alimmainen tumma puukko. Sen on Etelä-Pohjanmaalla asuva poikamme omin käsin valmistanut. Hän on tehnyt siihen upean kahvan, johon on käytetty lukuisia kerroksia lastua ja lakkaa. Myös tuppi on itse tehty nahasta . Puukosta on myös nimikaiverrukset sekä tekijästä että omistajasta. Kunhan Matleena taas tulee mökille hyvän kameransa kanssa, laitan vielä lisää kuvia juuri tästä aarteesta blogiini. Tämän puukon mukana pappa sai myös komean pohjalaisen helavyön.


perjantai 7. maaliskuuta 2014

Metsästysasetelma

Papan metsästysvaatteistakin sai hyvän asetelman, eikö vaan?  Maastovaatteet ovat mielestäni todella hyvän näköisiä ja niiden luonnonläheiset värit ovat kauniita.  Hattu, maastosaappaat ja vyö ovat esillä kaapin päällä. Joukkoon olisi vielä sopinut hirviaiheiset henkselit, ehkäpä pitäisi vielä lisätä.



keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Valkoiset tekstiilit

Mökin vierastalon yläkerran makuuhuoneessa valkoiset tekstiilit ripauksella sinistä valloittavat. Pidän valkoisen viileydestä ja puhtaudesta. Nämä värit kuuluvat ehdottomasti kesän suosikkiväreihini. Valkoisen vuoteen päällä on uusia joskin vanhan tyylisiä pitsi- ja brodyyrityynyliinoja ja lattialla on ihana valkoinen perintömatto. Matto on hyvin kapea, mutta nelisen metriä pitkä. Se on kuulunut aikanaan isotätieni salin lattialle, jossa niitä oli ainakin kaksi. Toinen niistä on nyt minulla, toinen sisarellani. Maton historiasta ja iästä en tiedä tarkempaa, mutta se ulottunee ainakin 1900-luvun alkuaikoihin. Valitettavasti kuvassa maton kaunis ruutukuvio ei näy kovin hyvin. Nyt sen paikka on mökillä, mutta meilläkin se on nähnyt jo monta kotia. Joka kerta olen sille sopivan paikan löytänyt, vaikka sen pituus ja kapeus onkin tuottanut hiukan päänvaivaa. Olen pyrkinyt etsimään sille aina paikan, jossa se olisi esillä, mutta säilyisi liian suurelta kulutukselta. Vanhoista valkoisista tekstiileistä, ikkunaverhoista, pitsilakanoista ja astiapyyhkeistä, kerron joskus vielä lisää.      




maanantai 3. maaliskuuta 2014

"Kerrostalolamppu"

Tässä on yksi kaupunkikotimme mieluisimmista esineistä. Olen aina pitänyt valaisimista, jotka antavat tunnelmallista valoa. Kotoamme löytyy useita pöytälamppuja, Aallon jalkalamppuja, Block-lamppu ja tämä kartongista ja puusta tehty yksinkertainen, mutta tunnelmallinen valaisin. Minusta se muistuttaa kerrostaloa, jonka jokaisessa ikkunassa palaa valo. Saimme sen 100-vuotislahjaksi ( 50v + 50v) serkultani. Kuvassa lamppu näkyy kahdesti takana olevan peilin heijastamana. Lamppu on Everyday desing tuotantoa.  


sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Takkahuone

Mökin takkahuone sijaitsee vierastalon vanhassa osassa, joka korjattiin makuuhuonesiiven rakentamisen yhteydessä. Tässä tilassa oli aikaisemmin puuvaja ja varasto. Sauna, wc ja pesuhuone ovat takkahuoneen vieressä ja niiden paikalla oli ennen sikala ja kanala. Näistähän on kerrottu jo aikaisemminkin. Tällä takkahuoneella on monta käyttötarkoitusta, joista halusin nyt kertoa.

 Pappa suunnitteli uudisrakennuksen ja tämän takkahuoneen ja pesutilojen remontin ja saikin tämän tilan hyvin toimivaksi. Täällä oleskellaan tietysti saunan jälkeen takkatulen loimussa, mutta tämä tila toimii myös nuorison oleskelutilana. Iltaisin, kun pikkupojat viedään nukkumaan, siirtyvät heidän vanhempansa tänne viettämään iltaa ja katsomaan televisiota.
Täällä on myös pienoiskeittiö, jossa voi keittää kahvia tai laittaa iltapalaa. Kun lapset heräävät aikaisin, täällä voidaan myös valmistaa aamupalaa. Näin me, mummu ja pappa, saamme herätä vanhan rakennuksen puolella ja nauttia rauhassa aamukahvista ja lehden luvusta.

Tämä takkahuone toimii myös talvisaikaan mainiosti asuinhuoneena, kun tulemme mökille vain pariksi päiväksi. Silloin on turhaa lämmittää koko taloa, tämän tilan saa lämpimäksi hetkessä ja kaikki tarvittavat palvelut ovat ihan lähellä, sohvassa mahtuu nukkumaan ja keittiötilassa pystyy tekemään ruokaa ja sauna, pesuhuone ja wc ovat vieressä.