perjantai 25. syyskuuta 2015

Mökin kutsumattomat vieraat

Syksy tuo mökille myös koko joukon kutsumattomia vieraita.
Jokavuotinen hiirien pyydystys on taas alkanut. Vilkkainta tämä toiminta on marraskuussa, joulun jälkeen jo rauhoittuu. Täältä löytyy ulkoa ja vintiltä joka nurkasta erilaisia loukkuja. Suosituin houkutin loukussa on lakritsi, se vetää puoleensa niin pelto- kuin metsämyyriäkin.

Tänä syksynä sisätiloihin ja vinttiin pääsyn estoa on entisestään tehostettu. Pappa on rakennellut erilaisia verkkoja ja muita tilkkeitä molempien rakennusten kolojen suojaksi.

Monenlaisia hauskojakin kokemuksia hiirulaisista on vuosien aikana kertynyt.
Tulimme mökille parikymmentä vuotta sitten joulun viettoon .  Kamarin pikkupöydän päälle laitoin myyjäisistä ostetun komean piparkakkutalon. Aamulla huomasin, että talosta oli nurkka hävinyt. Aloin tietysti kovistella perheeltä, kuka on käynyt varkaissa. Ei kukaan tunnustanut. Tarkastelin taloa vielä vähän paremmin ja totesin jälkien viittaavan ylimääräiseen joulun viettäjään. Ja hetken kuluttua piparitalon ikkunasta kurkistikin sen uusi asukas. Harmin paikka talonvaltaajalle oli, kun vein koko mökin asukkaineen ulos hankeen. No syötävää hänellä riitti, mutta kylmemmässä ympäristössä.









 Myös orava tekee kolttosiaan täällä, ainakin terassille jäänyt pörröinen saali on ollut sille mieluinen pesänrakennuksen materiaali.
Jänöjussi puolestaan mielellään katkoo kuunliljojen kukintoja ja supikoira tyhjentää karviaismarjapensaan.

Suurin ja ikävin kutsumaton vieras on käynyt täällä kerran marraskuussa vieden television ja kaikki juomat. Onneksi ei tyhjentänyt koko mökkiä. Sen seurauksena tällä hetkellä täällä on todella tehokkaat vartiointijärjestelmät ja kamerat. Tätä on jonkun kerran vahingossa testattu ja nopeaksi ja tehokkaaksi todettu.



sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Syksy ulkona

Myös ulkona on syksyn tuntu hyvin vahvana. Kehäkukat kukkivat vielä, daaliat olen jo poiminut maljakkoon tupaa piristämään. Vanha omenapuu on antanut ihan mukavasti satoa, uusien puiden sato on vielä sormin laskettavissa lukemissa. Metsässä puolukat ovat punastuneet ja niitä löytyy runsaasti.
Puut alkavat jo kellastua ja lehtiä putoilee. Porkkanasato on ollut runsas ja raaste maistuu.









maanantai 14. syyskuuta 2015

Syksy tuvassa

Syksy on tullut myös sisätiloihin. Aina iltojen pimetessä innostun vaihtamaan kesän vaaleat värit sisustuksessa tummiin sävyihin. Tuvassa on ihana istuskella lämpimän takkatulen loimussa neulomassa sukkia. Juuri tähän aikaan vuodessa nautimme oman maan ja metsän herkuista.
Säilömisaika on myös parhaimmillaan. Pakastin on jo täynnä ja nyt pitää säilöä muilla tavoin. Olen tehnyt mm. valkoisista viinimarjoista herkullista hilloa.
Ei siis hassumpi vuodenaika tämä syksykään, vai mitä?









torstai 10. syyskuuta 2015

Alkusyksyn tunnelmia

Syksyn alku on perinteisesti mukavien juhlien viettoa hyvien ystävien kesken. Rapujuhlien ja syksyisten purjehdusmatkojen merkeissä. Pimenevien ja vielä melko lämpimien syysiltojen tunnelma on aina hieno. Erilaisia valoja ja kynttilöitä vain esille ja siinä se on.







maanantai 7. syyskuuta 2015

Maalaushommia

Vierastalon terassin kaide kaipasi uutta maalia. Ihmeen nopeasti valkoinen maalipinta muuttuu harmahtavaksi auringon ja sateen kulutuksessa. Elokuun kaunis kesäilma sai minut tarttumaan maalipensseliin ja nyt sekä saunan terassin että vierashuoneiden terassin kaiteet ovat saaneet uuden puhtaan valkean maalikerroksen. Leikkimökin terassi odottaa vielä samaa käsittelyä. Alapihan grilliterassin uudelleen maalaus lienee ensi kesän puuhia.







torstai 3. syyskuuta 2015

Uusi villitys

Mummu on hurahtanut uuteen harrastukseen. Kuulin sisareltani, että aikuisten värityskirjoista on tullut erittäin suosittuja. Niinpä minunkin piti hankkia sellainen itselleni. Suosittelen  kaikille. Kuvat eivät todellakaan ole helppoja, joten värejä valitessa ja tarkkaa ja monimutkaista kuvaa värittäessä aika vierähtää nopeasti. Kyllä tässä touhussa murheet unohtuu ja stressi vähenee.